Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Γερμανία: Χωρίς αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν ξεπερνά την κρίση

Συνεχίζει να μιλά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Γερμανία, παρόλο που η Ελλάδα επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου έχοντας εξασφαλίσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του ελληνικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
"Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της  για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης", δήλωσε την Παρασκευή ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής  κυβέρνησης. "Η απόφαση της συνόδου κορυφής δεν αποτελεί παρά μία ανάσα για την Ελλάδα", είπε ο Lars Feld,  μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του  Reuters.


"Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της  Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα δράση και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμα και  φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012", συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Feld, το χρέος της Ελλάδας δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από  το 2016 και αυτό αποτελεί "σχετικά αισιόδοξο σενάριο".
Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 8-9% του ΑΕΠ της για τόκους,  περικόπτοντας παράλληλα προσωπικό στο δημόσιο, είπε ο Feld.

"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις.  Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα".
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο να μειώσουν το  επιτόκιο και να  επεκτείνουν την αποπληρωμή των 110 δις ευρώ των έκτακτων δανείων  που χορηγούν στην  Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ.  Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές,  να ολοκληρώσει αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ και να εισάγει αυστηρότερο  νομοθετικό  πλαίσιο για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματός της
"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις.  Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα".

Περισσότερα στο παραπάνω άρθρο.